Droog, vet of slap haar? Over haarporositeit

Haarporositeit
Total
0
Shares


Heb je last van droog haar? Of wordt jouw haar juist erg snel vettig? Of je nu pluizig, krullend, sluik, kroezend, dun of dik haar hebt, het kan een hele zoektocht zijn om de juiste producten te vinden die werken voor jouw lokken. Maar geen zorgen, het begint allemaal met het begrijpen van jouw haarporositeit. Ontdek jouw haarporositeit en de ideale ingrediënten voor jouw haartype. Zo blaas je jouw haardos een nieuw leven in.

Haarporositeit

Wat is haarporositeit?

Wat is haarporositeit eigenlijk? Elke haar bestaat uit drie lagen. De buitenste laag heeft doorzichtige schubben die je haar beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. De middelste laag bevat proteïne en melanine, en geeft je haar kleur, kracht en flexibiliteit. De binnenste laag bestaat uit lucht en keratine.

Droog haar of glanzend haar

De porositeit van je haar geeft aan hoe goed je haar vocht kan opnemen. Haar met lage porositeit heeft een schubbenlaag met platliggende schubben die elkaar overlappen. Hierdoor ziet dit haartype er meestal glanzend uit. Haar met hoge porositeit heeft schubben die omhoog staan, waardoor het haar er vaak dof en minder glanzend uitziet. Omdat de schubben bij lage porositeit platliggen, neemt dit haartype bijvoorbeeld minder haarproducten op dan haar met hoge porositeit. Medium porositeit zit hier tussenin.

Kenmerken van lage haarporositeit

 • Het duurt erg lang voordat je haar volledig nat is.
 • Het duurt meer dan 8 uur voordat je haar droog is.
 • Haarproducten blijven op je haar liggen, waardoor het futloos, slap en zwaar wordt.
 • Je haar voelt sterk en glad aan.

Kenmerken van medium haarporositeit

 • Je haar wordt gemakkelijk nat.
 • Het duurt tussen de 4 en 6 uur voordat je haar droog is.
 • Wanneer je water of haarproducten op je haar aanbrengt, blijven er eerst druppeltjes op liggen die vervolgens gemakkelijk intrekken.
 • Je haar is gemakkelijk te verven, stylen en behandelen.

Kenmerken van hoge haarporositeit

 • Je haar wordt binnen enkele seconden nat onder de douche.
 • Je haar is aanzienlijk langer wanneer het nat is (meer dan 30% van de normale lengte).
 • Haarproducten worden snel geabsorbeerd door je haar.
 • Je haar voelt droog, ruw, pluizig en klit gemakkelijk.

Wat is jouw haarporositeit? Een handig trucje

Benieuwd naar je haarporositeit? Wij hebben een handig trucje voor je. Neem een haarlok uit je borstel en leg deze in een glas water. Even wachten en dan kijken of je haar blijft drijven of naar beneden zinkt. Blijft het haar drijven en zakt het langzaam naar beneden na enkele minuten? Dan heb je waarschijnlijk lage porositeit. Zinkt het haar snel naar de bodem? Dan duidt dat op hoge porositeit. Bij medium porositeit blijft het haar ergens halverwege drijven en zakt het uiteindelijk naar de bodem.

En er zijn nog andere manieren om het goed te testen:

Tips voor lage porositeit

Nu je je haarporositeit kent, vraag je je misschien af welke ingrediënten het beste zijn voor jouw haar. Als je haar een lage porositeit heeft, vermijd dan producten met niet-wateroplosbare siliconen en zware oliën zoals kokosolie. Let ook op producten met te veel proteïne. Voor lage porositeit zijn glycerine, lanoline, avocado, jojoba en shea goede keuzes. Wil je haarproducten beter laten absorberen? Gebruik dan warmte tijdens het stylen, zoals een föhn. Zorg ervoor dat je de producten grondig uitspoelt na het douchen en laat verzorgende producten langer intrekken. Shampoos met een hogere pH-waarde (boven 6.0) kunnen helpen om vocht beter op te nemen.

Tips voor hoge porositeit

Bij hoge porositeit is het aan te raden om een milde shampoo zonder sulfaten te gebruiken met een pH-waarde lager dan 6.0. Gebruik de shampoo alleen op je hoofdhuid, niet op de haarpunten. Overweeg ook een conditioner met meer proteïne om je haar sterker te maken en breuk te verminderen. Je kunt zelfs je conditioner vervangen door een voedend haarmasker. Kokos-, avocado- en olijfolie zijn geweldig voor haar met hoge porositeit. Als deze oliën in de top vijf van ingrediënten staan, weet je dat ze belangrijk zijn voor het product. Heb je fijner haar? Overweeg dan ingrediënten zoals appelazijn of aloë vera om de pH-balans van je haar te herstellen. Deze ingrediënten helpen de haarschubben glad te maken wanneer je ze gebruikt als spoeling.

Tips voor medium porositeit

Medium porositeit wordt vaak gezien als een goede balans. Let er echter op dat je niet te veel oliën of proteïne gebruikt. Gebruik lichte oliën zoals arganolie, druivenpitolie, mongongo-olie of jojoba-olie om je haar te stylen. Lichte sprayconditioners zijn ook perfect voor medium porositeit. Dit haartype kan gevoelig zijn, dus als je je kapsel wilt behouden terwijl je slaapt, is het aan te raden om je haar in een vlecht of losse knot te doen.

Nog niet helemaal duidelijk?

In het onderstaande filmpje wordt haarporositeit nog eens haarfijn uitgelegd:

Total
0
Shares
Roos parfums

Rozen parfums waar we blij van worden

Rozen parfums kunnen soms overweldigend zijn. Maar gelukkig zijn er meer dan genoeg heerlijke rozen parfums op de…

You May Also Like