Altijd een stukje maand over na je geld? Haal meer uit je inkomen

Iedere maand lijkt het weer hetzelfde te lopen. Die ene afschrijving die je niet voorzien had, die leuke uitgave die je echt heel blij maakt. Maar je loopt iedere maand achter de feiten aan. Hier enkele tips om meer geld over te houden aan het einde van de maand.
Total
0
Shares

De grote, grote vraag: hoe word ik rijk? Bijna iedereen is wel geïnteresseerd in een beetje meer doekoes. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Hoe word ik rijk? Het begint met psychologie…

Het is zo verleidelijk… Je hebt nog honderd euro ‘over’ voor je salaris weer komt en je kunt die centjes wel gebruiken om iets leuks voor jezelf, of iemand anders, te kopen. Maar wist je dat je met het kopen van dingen helemaal niet rijker wordt? Dat klinkt zo logisch als dat een cirkel rond is, maar in je hoofd werkt het echter niet zo.

Wanneer we geld uitgeven, krijgen we het gevoel dat we iets verkrijgen. Oftewel, wat we kopen voelt als een aanwinst op ons leven. Dat kan natuurlijk ook zo zijn, maar vaak genoeg maken we onszelf wijs dat we dingen nodig hebben die op de langere termijn weinig toevoegen.

De kronkel in ons hoofd, die gekoppeld is aan het gevoel van beloond worden, vertelt ons dat wat we doen goed is. Maar terwijl we het gevoel hebben dat we rijker worden, is het tegendeel waar.

Rijk versus vermogend zijn

Het is belangrijk om voor jezelf te stellen wat rijkdom voor jou betekent. Zit dat ‘m in materiële zaken? Of zijn dat dingen die je eigenlijk niet kunt kopen? Als je zegt dat je rijk wilt worden, wat zeg je dan eigenlijk? Wil je veel geld op je bankrekening hebben staan, of wil je meer kunnen kopen? Zodra je het antwoord weet, kun je gaan onderzoeken welke stappen je kunt ondernemen om vermogender te worden.

Wanneer je je geld uitgeeft aan dingen die je blij maken of zaken waarvan je jezelf vertelt dat ze belangrijk zijn, wordt je minder vermogend. En dat ondanks het feit dat je je rijker voelt wanneer je geld uitgeeft. Iedere euro die je uitgeeft, maakt je in feite minder rijk. Hoe simpel het ook klinkt: geld uitgeven maakt je armer.

Stappenplan

  1. Breng in kaart wat je per maand uitgeeft en aan welke dingen. Maak categorieën, zoals verzorging, boodschappen of restaurants, en bekijk per categorie waar je volgende maand op kunt besparen.
  2. Zet je spaarrekening op onzichtbaar of zorg dat je er niet te snel bij kunt. Probeer ervan te leren genieten om een beetje geld op je spaarrekening te hebben staan, ook als dat maar 20 euro is.
  3. Koop een maand niets buiten boodschappen en hoogst noodzakelijke dingen om en kijk hoeveel je tekort komt. Waarschijnlijk kom je erachter dat je een stuk minder nodig hebt dan je dacht. Die kaarsen bij de goedkopere winkel op de hoek? Daar kun je wel een maandje zonder. Die busrit van het station naar huis? Je kunt ook een langere wandeling maken. Alle kleine uitgaven kunnen een hoop verschil maken.
  4. Confronteer jezelf met de waarheid. Probeer geen gaten te dichten met andere gaten, tenzij dit echt noodzakelijk is. Zit je in de problemen? Aanvaard dit dan en vraag om hulp, hoe moeilijk dat ook is.

“Rather than love, than money, than fame, give me truth.”

By Henry David Thoreau, Walden

Leestips om beter met geld om te gaan

In De psychologie van geld van Morgan Housel wordt uitgelegd hoe verschillende mensen met hun vermogens omgaan. Housel is niet alleen to-the-point, maar heeft ook het optimisme in zich dat iedereen (ook jij) vermogend kan worden. En dat hebben we wel nodig. Is je Engels goed genoeg om lekker te luisteren? Dan is er ook een audioboek.

Top 15 Things Money Can’t Buy. Time, happiness, inner Peace, integrity, love, character, manners, health, respect, morals, trust, patience, class, common sense, dignity.”

by Roy T. Bennett, The Light in the Heart

Dan is er het boek van Marieke Henselmans en Erica Verdegaal, dat je helpt om je naar een groen saldo te bewegen. Zélfs als het crisis is.

Ben je meer van de podcasts? Dan is er bijvoorbeeld de Goed met geld podcast. Of je kunt luisteren naar de So, Money podcast.

Hoe je het ook wendt of keert, er zijn meer dan genoeg hulplijnen die je in kunt schakelen als je met de handen in het haar zit over je financiële situatie. En het eerste dat je kunt doen, is er eentje aangrijpen.

Meer weten over minimaliseren?

Met een capsulegarderobe hoef je veel minder te shoppen en heb je altijd iets om aan te trekken. Lees hoe je dit doet in ons stuk over de items die niet mogen ontbreken in jouw capsulegarderobe.

Total
0
Shares

Ci c’est bon, de tien mooiste plekken in Parijs

Wie houdt er nu niet van Parijs? Als je houdt van shoppen, geschiedenis, kunst of gewoon een romantische…

You May Also Like